Włoskie pieczywo

Źródło: parazgara.pl/wypiekacz-do-chleba
 
Foccacia to jedna z moich ulubionych przystawek, która jest podawana we włoskich knajpach. Co ciekawe jest ich kilka odmian, czy raczej rodzajów, bo już się z takowymi spotkałam.
Można dostać foccacię cienką jak papier, właściwie robioną z ciasta od pizzy, pokrojoną w trójkąty. Można też otrzymać gruby kawał placka, z solą i oliwkami powduszanymi do środka. Wygląda to jak nasz placek drożdżowy i jest dość suche. Jednak moim ulubioną wersją foccaci jest średnia grubość ciasta, sól morska oraz czarne, pokrojone oliwki jako dodatki. Taką piekę sama w domu, mocno dziurkując surowe ciasto, przed włożeniem do pieca i w te dołki wlewając oliwę z oliwek. Pieczywo jest chrupiące, nie za cienkie, nie za grube, ani suche. Przepis jest nieco inny, od podstawowej receptury na pizzę, przez foccacia to foccacia, a nie spód od pizzy. Polecam spróbować. Ja podaję to pieczywo do wszelkich zup.

Komentarze

Popularne posty